Archa se otevírá, prosíme všechny zvířata ať se přichystají k vyplutí

Autor: skyfire | 16.8.2016 | 2

Základní informace

Ve hře Zvířata na palubě se budete snažit z nabídky zvířat (velkého stáda) na stole dělením utvořit takovou skupinku, pro kterou budete mít dostatek jídla a která Vám na konci hry přinese co nejvíc bodů. Hra se hraje v několika kolech a ve chvíli, kdy někdo naloží deset nebo více zvířat, hra po dokončení kola končí. Tedy ve hře v několika kolech naložíte několik skupin (je možné naložit i jednotlivé zvíře). Jedná se spíše o dětskou hru, ale pokud si dospělí rádi hrají, tak se určitě taky dobře zabaví.  Doporučený minimální věk je 8 let, ale troufnu si tvrdit, že by hru zvládlo i šestileté dítě. Pravidla jsou velice dobře napsána, jsou jednoduchá a nesetkal jsem se se situací, kterou by neřešily. Albi hru dodává s českými a slovenskými pravidly. Udávaná herní doba je 20 minut, což by zhruba odpovídalo, my jsme se při hraní pohybovali okolo 15 minut. Poslední údaj na krabici je počet hráčů a to 2-4. Hráli jsme ve 3 a ve 4 a při těchto počtech je hra bez problému  hratelná.

Grafika, design, komponenty

Po otevření krabice se v této nachází několik desek, ze kterých se vyloupou všechny komponenty a k tomu 4 sáčky. Tedy žádný insert nečekejte. Komponenty jdou vyloupat vcelku dobře, i když je nutno při tom dávat trochu pozor, protože hlavně dílky, z kterých se následně staví archy, mají v určitých částech úzké profily a při vylupování je zde tendence odtrhnutí natištěné ilustrace. Všechny komponenty jsou z dostatečně silného kartónu, což je dobře vzhledem k primárnímu určení hry pro děti. Po vyloupání tedy dostaneme destičky zvířat, komponenty ke stavbě 4 arch, destičky jídla, 4 vlajky k označení ukončeného kola jednotlivých hráčů a označník začínajícího hráče. Sestavení archy dle návodu je velice jednoduché, celá archa se skládá z 5 dílů. Grafické provedení 12-ti druhů zvířat je pěkné a hlavně oceňuji, že každý druh zvířete má ve hře 5 destiček s hodnotami 1-5, přičemž destičky nejsou stejné, ale jak jdou čísla od jedné nahoru, tak obrázky daného zvířete jsou jiné. Tedy např. u žirafy je na destičce s hodnotou 1 malá žirafka a čím větší číslo, tak je na obrázku žirafa větší (dospělejší). V samotné hře to nemá význam, ale hra tím dostává přidanou hodnotu, o které se zmíním na závěr. Každá karta zvířete má rovněž v horním rohu malé logo zvířete, o které se jedná, což je rovněž velice praktické vzhledem k tomu, že na archu se dávají zvířata do dvou řad nad sebe, spodní řada částečně zakrývá řadu horní a toto malé logo drží dobrou přehlednost na lodi. Ještě se pozastavím u vlajky, která se na archu nasadí ve chvíli, kdy hráč naložil v daném kole nějaké zvíře na svou archu a tím jeho aktivita v daném kole končí. Tedy taková značka, ať je přehled, kdo ještě hraje a kdo už kolo dokončil. Tohle je dle mě ve hře trochu zbytečné, zapamatovat si ve 4 hráčích, kdo už naložil a kdo ne, není žádný problém a nikomu se s vlajkou hrát nechtělo, takže takový zbytečný komponent. Celkově tedy komponenty, design, grafiku hodnotím velice vysoko.

Jak se hraje

Hrál jsem hru s dvěma dětmi čili ve třech a pak i s manželkou a dětmi, tedy ve 4. Děti mají 8 a 9 let a hru zvládly naprosto v pohodě. 9 letý syn dokonce pravidla sám nastudoval a pak nám hru vysvětlil. Vysvětlení pravidel trvá max. 2 minuty. I přes jednoduchost hry nabízí hra nějaký ten prostor pro přemýšlení a někdy je opravdu dilema, jak zvířata na stole rozdělit, abych získal ta, která chci. Ve hře se dá pěkně škodit a řekl bych, že je to někdy i docela dost nutné, protože když si na stole někdo zvířata pěkně připraví do skupinky, jak se mu to hodí, tak taková dobře udělaná skupinka dokáže přinést hodně bodů a je třeba ji rozdělit, i když hráči, který to udělá, to nějak extra nepomůže. Náhoda hraje ve hře rovněž nezanedbatelnou roli, protože pokud třeba v prvním kole získám dva kusy nějakého zvířete a do konce hry se už další zvíře toho druhu neobjeví, tak mám smůlu, protože po ukončení hry každý hráč musí z archy vyházet všechny zvířata, od kterých má právě dva kusy. Rovněž na stole leží vždy jedno zvíře, které je otočeno lícem dolů a jeho získání je takový trochu zajíc v pytli. Někdy příjemně překvapí a pomůže, ale když mi udělá na lodi právě pár a je to v posledním kole, tak je to nepříjemné.  Celkově tedy hratelnost hodnotím velice dobře, hra odsýpá, je jednoduchá, přesto nějaká ta strategie tam je, škození, náhoda, prostě od všeho něco a to je jen dobře. Manželka se dokonce na rozdíl od syna dožadovala další a další partie.

Závěr

Vše důležité už zaznělo výše a jednoznačně z toho vyplývá, že pokud přijde dítě a bude si chtít zahrát deskovku, tak nebudu mít problém po Zvířatech na palubě sáhnout. Hra je velice rychle nachystána, trvá tak akorát, protože u delších her děti často ztrácejí pozornost a i dospělý člověk se u ní dokáže zabavit. No a nakonec přidaná hodnota, kterou jsem v recenzi zmínil. Protože se jedná o hru se zvířaty, kterých je ve hře opravdu dost a jak jsem již psal, jsou tam od jednotlivých druhů vždy od nejmenších po největší, tak dcera si se hrou vyhraje dost i tak, že si zvířata rozdělí a hraje si s nimi, posílá je do školy, povídá si s nimi, na archách je vysílá do světa apod., prostě tak, jak to umí jen dětská představivost. Takže je to pro děti vlastně deskovka a hračka v jednom a to je super.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zorro Deluxe Dice Game + rozšírenie
Zorro Deluxe Dice Game + rozšírenie
Akt. cena: 18 €
Končí za: 5 dnů

Offcanvas