ALBI: Série pěti abstraktních her pro dva hráče od Cosmoludo skladem!

Autor: Tomoko | 23.9.2023 | 2

Vydavatelství Albi dne 19. 9. 2023 spustilo prodej pěti abstraktních her určených výhradně pro hru dvou hráčů od vydavatelství Cosmoludo. Jedná se o tituly Pantareï, Hokito a Mana Clauda Leroye, Yoxii Jérémyho Partinica a Kamon Bruna Cathaly.

Privátní: 2023-09-20-01.jpg

Privátní: 2023-09-20-02.jpg

Ve hře Pantareï se hráč snaží poskládat či ovládnout hromádku sedmi žetonů dříve než jeho soupeř.

Na začátku hry se poskládá do řady ve tvaru vlnitého hada 18 žetonů ve dvou barvách a jeden žeton neutrální, kdy každému hráči patří 9 žetonů v jeho barvě. Žetony na sobě nesou symboly o hodnotě 1, 2 a 3, přičemž tato hodnota udává, o kolik míst se daný žeton může v řadě pohnout.

Hráči se střídají v tazích, pohybují s žetony, které se snaží skládat na sebe, čímž postupně vytváří hromádky, kdy každá hromádka náleží tomu hráči, jehož žeton je zrovna navrchu hromádky. Hráči ve svém tahu mohou jednotlivé žetony či hromádky mezi sebou dle určitých pravidel prohazovat, přičemž hlavním cílem hry je, být prvním hráčem, který ovládá hromádku skládající se ze 7 žetonů.

Hra je určena pro 2 hráče od 8 let s herní dobou okolo 10 minut.

Privátní: 2023-09-20-03.jpg

Privátní: 2023-09-20-04.jpg

Ve hře Hokito se hráči snaží pomocí žetonů ovládnout soupeřovy věže.

Hra se odehrává na herní desce o rozměru 6x6 polí, na kterou každý z hráčů na začátku hry rozmístí osmnáct žetonů své barvy, přičemž každý žeton má na sobě značku o hodnotě 1, 2 a 3, udávající, o kolik míst se daný žeton může na pláně pohnout. Každý hráč se v průběhu hry snaží z žetonů tvořit hromádky představující věže nebo ukrást kontrolu nad věžemi svého soupeře.

Tahy se provádějí o 1, 2 nebo 3 pole v závislosti na hodnotě horního pěšce hromádky, se kterou hráč hýbe. Hromádku může hráč přesunout, pouze pokud ji ovládá (s pěšcem své barvy nahoře). Jeden pěšec může být naskládán pouze na jiného jediného pěšce a věže mohou přistávat pouze na ostatní věže. Chce-li hráč přesunout své figurky, může se pohybovat pouze přes obsazená pole. Čím více polí se v průběhu hry vyprázdní, tím méně možností pohybu hráčům zůstává, a jakmile se některý z hráčů nemůže pohnout, hra končí.

Každý hráč pak získává body za figurky a věže, které ovládá. Hodnota figurky či věže je hodnota značky na horním žetonu vynásobená počtem figurek v této hromádce, což znamená, že figurka sama o sobě má hodnotu pouze 1 až 3 body. Kdo má vyšší skóre, vyhrává.

Hra je určena pro 2 hráče od 8 let s herní dobou okolo 10 až 20 minut.

Privátní: 2023-09-20-05.jpg

Privátní: 2023-09-20-06.jpg

Ve hře Mana je cílem hráče, zajmout soupeřova daimjóa.

Každý hráč má na začátku hry šest figurek své barvy, jednoho daimjóa a pět róninů, se kterými může ve svém tahu pohybovat na hracím plánu o velikosti 6 krát 6 polí. Každé pole na hracím plánu na sobě nese značku o hodnotě 1, 2 a 3, která udává o kolik polí se lze z daného pole pohnout.

Hráč ve svém tahu pohne jednou ze svých figurek a posune ji o 1 až 3 pole v závislosti na počtu značek na svém výchozím místě, přičemž hráč může pohybovat figurkou ortogonálně v libovolném směru a může se otáčet o devadesát stupňů. Figurka se nemůže pohybovat přes jiné figurky, ale pokud skončí svůj pohyb na poli se soupeřovou figurkou, je tato figurka zajata a odstraněna z desky, avšak v průběhu hry je možné tyto zajaté figurky vracet zpět do hry. Po prvním pohybu poté umístí začínající hráč figurku ptáka „mana“ na libovolné neobsazené pole stejné hodnoty, na jakém skončila pohyb jeho figurka. Druhý hráč musí následně pohnout figurkou, která se nachází na poli o stejné hodnotě jako figurka ptáka o stejný počet polí a následně figurku ptáka opět přesune na příslušné neobsazené pole.

Takto se hráči střídají v tazích, dokud nezajmou soupeřova daimjóa, čímž hra končí.

Hra je určena pro 2 hráče od 8 let s herní dobou okolo 10 až 30 minut.

Privátní: 2023-09-20-07.jpg

Privátní: 2023-09-20-08.jpg

Hra Yoxii se odehrává na hracím plánu o 37 polích, na kterém se nachází figurka totemu, který se hráči v průběhu hry snaží obestavět svými žetony.

Hráč ve svém tahu nejprve pohne totemem ortogonálně nebo diagonálně, buď na sousední prázdné pole nebo přes libovolný počet žetonů své barvy tak, aby přistál totem na prázdném poli, přičemž totem nemůže přeskočit přes soupeřův žeton. Následně umístí hráč jeden ze svých žetonů na prázdné místo vedle totemu. Pokud jsou již všechna sousední pole obsazena, umístí jeden ze svých žetonů na prázdné místo na herním plánu.

Každý hráč má celkem 18 žetonů, a to pět s hodnotou 1, 2 a 3 a tři s hodnotou 4. Jakmile se totem nemůže pohnout, hra končí. Hráči sečtou hodnotu svých figurek sousedících s totemem a kdo má vyšší součet, vyhrává. V případě remízy vyhrává ten, kdo má více figurek sousedících s totemem.

Hra je určena pro 2 hráče od 8 let s herní dobou okolo 15 minut.

Privátní: 2023-09-20-09.jpg

Ve hře Kamon hráči v průběhu svých tahů umísťují na hrací plán své hexové žetony pěšců.

Na začátku hry se na každé pole herního plánu umístí 36 žetonů v šesti barvách a se šesti druhy symbolů, přičemž každá kombinace se objeví na plánu jen jednou. Hráči v průběhu hry umísťují postupně své pěšce na jednotlivá pole hracího plánu a snaží se splnit jednu ze tří vítězných podmínek.

Barevný žeton ležící na tomto poli poté určuje, kam může druhý hráč ve svém příštím tahu umístit svého pěšce. Buď na pole s žetonem stejné barvy, nebo stejného symbolu. Ve hře je navíc ještě jeden neutrální hexový žeton, který se pohybuje po herním plánu a překrývá již dříve umístěné pěšce.

Hráči se tímto způsobem střídají a hra okamžitě končí, když je splněna jedna ze tří podmínek vítězství: hráč spojí svými hexovými žetony pěšců dva protilehlé okraje herního plánu, vytvoří smyčku z žetonů své barvy, nebo donutí soupeře, aby nemohl umístit další žeton.

Hra je určena pro 2 hráče od 8 let s herní dobou okolo 15 minut.

Seznam připravovaných novinek v češtině

Trolí hlídka

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

The Voyages of Marco Polo (DE) + všechna rozšíření
The Voyages of Marco Polo (DE) + všechna rozšíření
Akt. cena: 2500 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas