ALBI: Nová oznámení v rámci Albi Update

Autor: Tomoko | 8.4.2023 | 6

V pátek 7. 4. 2023 vydavatelství Albi v rámci své pravidelné akce Albi Update oznámilo několik nových lokalizovaných her, které na český trh v následujícím čtvrtletí přinese a rovnou spustilo také jejich předobjednávky. Jedná se především o lehčí rodinné hry a jednu zajímavou dvojkovku pro zkušenější hráče.

Ovčí orchestr a ukradená nota (Sly Wolf and the Missing Note) je rodinná kooperativní dedukční hra, jíž autory jsou Alexander Peshkov a Ekaterina Pluzhnikova, kteří stojí také za hrou Útěk z blázince nebo Superšpunti: Sušenkám na stopě, které u nás vydalo vydavatelství MindOK.

Privátní: 2023-04-08-01.jpg

 

Privátní: 2023-04-08-02.jpg

 

Hráči se v této hře vžijí do role detektivů a jako tým se snaží zjistit, který z vlčích členů poroty během hudebního festivalu ukradl hlavní festivalovou cenu – Stříbrnou notu. To vše v omezeném čase. Všichni vlci jsou podezřelí, ale jen jeden je skutečným pachatelem, navíc má čtyři ovčí komplice. Hráči vzájemně spolupracují, vyslýchají ovčí svědky a předcházejí si je dobrotami. Pomocí speciálního detektoru pravdy zkoumají jejich svědectví a vyřazují nevinné vlky.

Hra je určena pro 2 až 4 hráče od 7 let s herní dobou 20 až 30 minut na jednu partii.

Pirátské kostky (Piraten katern) jsou jednoduchá kostková hra s velkým podílem náhody, založená na principu odhadu rizika a štěstí (push your luck). Autorem je Haim Shafir a tuto hru již v minulosti Albi na náš trh přineslo, takže se k této hře po letech znovu vrací.

Hráči se střídají v házení osmi pirátskými kostkami s tematickými symboly (drahokam, zlaťák, papoušek, opice, meč, lebka), sbírají různé kombinace, za něž získávají na konci tahu vítězné body. Při špatné konstelaci symbolů na kostkách však také žádné body získat nemusí. Před každým tahem si navíc tahají z balíčku jednu kartu, která jim nějakým způsobem ovlivňuje jejich tah a hody. Vítězí hráč, který na konci hry shromáždí nejvíce vítězných bodů.

Hra je určena pro 2 až 5 hráčů od 8 let s herní dobou okolo 30 minut.

Privátní: 2023-04-08-03.jpg

 

Privátní: 2023-04-08-04.jpg

 

Rozsáhlou rodinu her ze série Tipni si! rozšíří další sourozenec s názvem Tipni si! Karetní hra od 0 do 100 (Zero to 100) autora Antonina Boccary.

Jedná se o týmovou party hru, která obrací princip her ze série Tipni si! naruby. Místo toho, aby hráči tipovali číselnou odpověď na zadanou otázku, budou ze zajímavých fakt, která mají na svých kartách k dispozici, hledat taková, která jsou co nejblíže hledanému číslu, což znamená, že musí najít otázku, která co nejvíce odpovídá aktuální číselné hodnotě odpovědi.

Zajímavostí je také fakt, že her ze série Tipni si! se u nás k dnešnímu dni prodalo již více než 145 000 kusů.

Hra je určena pro 2 až 12 hráčů od 12 let s herní dobou okolo 15 minut.

Únikovka – Operace Anthropoid je dalším kooperativním titulem ze série únikových her, který je možné hrát také sólo.

Privátní: 2023-04-08-05.jpg

Děj inspirovaný skutečnými událostmi se odehrává v roce 1942 a sleduje události z atentátu na Reinharda Heydricha. V tomto příběhu se hráči vžijí do kůže neznámého člena odboje, který se snaží udělat vše pro to, aby okupace jeho vlasti skončila. Hráči v průběhu hry společně procházejí balíček karet, čímž se jim odhalují nová pravidla a nové rébusy, které musí společně úspěšně vyřešit. Některé karty představují hlavolamy, jiné nápovědy a další předměty, které jsou užitečné a mohou se jim v průběhu plnění mise hodit.

Hra je určena pro 1 až 5 hráčů od 10 let s herní dobou okolo 120 minut.

Chytré kostky je série vědomostně-postřehových her s kostkami, kde se hráči snaží co nejrychleji vybrat kartičku, která odpovídá parametrům (symbolům) hozených na kostkách, za což získávají vítězné body. Cílem je v každém kole získat kartičku, která co nejvíce odpovídá symbolům hozených na kostkách. V rámci této série vycházejí rovnou tři tematicky zaměřená balení: Chytré kostky – Zvířata, Chytré kostky – Svět a Chytré kostky – Dinosauři.

Hry jsou určené pro 2 až 6 hráčů od 8 let s délkou herní partie okolo 15 minut.

Privátní: 2023-04-08-06.PNG

Co to čmáráš? Expres (Doodle Dash) je kreslící party hra od skupiny autorů Fridtjof Buvarp, Maija Buvarp, Pauline Buvarp, Eilif SvenssonÅsmund Svensson.

Privátní: 2023-04-08-07.jpg

 

Privátní: 2023-04-08-08.jpg

 

V každém kole je jeden hráč hadačem a všichni ostatní hráči jsou kresliči. Kresliči mají za úkol, nakreslit co nejrychleji určené slovo a hadač jej poté musí uhodnout. Jen tak lze získat potřebné vítězné body. V této hře tedy není až tak důležité, jak zdatným jste kresličem, ale spíše je potřeba být efektivní, rychlý, a hlavně dokázat co nejrychleji graficky vyjádřit určené slovo tak, aby jej hadač uhodl a zároveň jste byli rychlejší než ostatní. Na konci hry vyhrává hráč s největším počtem bodů.

Hra je určena pro 3 až 7 hráčů od 10 let s herní dobou okolo 15 minut. V roce 2021 byla hra nominována v kategorii Nejlepší party hra roku 2021 v prestižní anketě Golden Geek a v Norsku se stala v této kategorii vítězem v anketě za uplynulý rok.

Vaalbara Oliviera Cipièra je karetní hra, ve které se hráči snaží v roli náčelníků svých kmenů pomocí karet, získat co nejhodnotnější kombinace karet území a dovést tak svůj kmen k vítězství.

 

Privátní: 2023-04-08-10.jpg

 

Všichni hráči mají ve hře stejný balíček 12 karet s odlišnou číselnou hodnotou, představující členy jejich kmene. V každém tahu si hráči tajně vyberou z ruky jednu kartu, přičemž se snaží odhadnout, jakou kartu zahrají jejich soupeři, neboť to bude hrát roli při získávání bodovacích karet území, potažmo vítězných bodů. V pořadí iniciativy odhalených postav budou hráči moci aktivovat své schopnosti a převzít jedno z dostupných území, kdy každý typ území má svůj vlastní způsob, jakým je obodován. Hru vyhrává hráč, který po devíti kolech získá nejvíce vítězných bodů.

Hra je určena pro 2 až 5 hráčů od 10 let s herní dobou okolo 25 minut.

Pivo a chléb (Beer & Bread) se představila na loňském festivalu her v Essenu a jejím autorem je Scott Almes (Malé velké galaxie, Malá velká dobrodružství, Malé velké zombie a další).

 

Privátní: 2023-04-08-09.jpg

 

Jedná se o strategickou hru pro dva hráče s poměrně jednoduchými pravidly, ale zároveň komplexní hratelností. Oba hráči se ve hře stanou představiteli dvou malých vesnic, které mezi sebou soupeří o to, která z nich bude úspěšnější při výrobě piva a pečení chleba, zatímco mezi sebou sdílejí pole a zdroje. Cílem hry je tyto zdroje co nejlépe skladovat, získat je v pravý čas pro sebe a efektivně využít a zhodnotit. Zároveň je důležité vylepšovat svá zařízení a získávat mince. Hra se hraje na šest kol, jež představují jednotlivé roky, které se navíc střídají jako úrodné a suché a vítězem se stává ten hráč, který vše co nejefektivněji zkombinuje a dokáže z dostupných zdrojů vytěžit maximum.

Hra je určena pro 2 hráče od 10 let s herní dobou okolo 30 minut.

V rámci tohoto oznámení Albi představilo také tři série kovových mincí jako doplněk pro různé deskové hry. Jedná se o sadu klasických kovových mincí s plátěným pytlíkem, která obsahuje 80 mincí v pěti nominálních hodnotách (1, 3, 5, 10, 20), jež se liší svou barvou i velikostí. Dále pak sady trpasličích a sci-fi mincí, které obsahují 45 tematicky zaměřených mincí s plátěným pytlíkem bez nominálních hodnot ve třech barevných variacích.

Seznam připravovaných novinek v češtině

Trolí hlídka

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ovčí orchestr a ukradená nota - Ekaterina Pluzhnikova a Alexander Peshkov jsou předpokládám rusové a Lifestyle Boardgames Ltd je ruská firma (podle popisu na BGG)? 

9.4.2023 10:07:24

@Martinus71 Ano, Lifestyle je ruská společnost. Domnívám se ale, že Lifestyle tuto hru pouze lokalizuje a distribuuje v Rusku. Původním vydavatelem jsou nejspíš arménští Red Cat Games, jejichž CEO je i spoluautor Alexandr Peškov. Pravděpodobně ale existuje úzké spojení mezi Red Cat a Lifestylem.

Pokud bych se pletl a hra opravdu původně pocházela od Lifestylu, tak jen doplním, že to rozhodně není první jejich hra na českém trhu. #Alenčina zahrádka, #Pohádkáři, #Speedy Roll, #Superšpunti: Sušenkám na stopě a #Útěk z blázince by měli být opravdu od nich.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

9.4.2023 10:37:49 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak kromě Superšpuntů jsou to hry vydané před rokem 2022, u Superšpuntů nevím přesné datum vydání v ČR, tedy rozuměj před nebo po zahájení invaze na Ukrajinu. Nicméně teď už ta válka trvá více než rok.
Albi s firmou Lifestyle Boardgames Ltd  spolupracuje, takže se dovolím zde zeptat přímo jich:
Pokud si zakoupím hru Ovčí orchestr a ukradená nota, poplynou z toho mého nákupu do rozpočtu Ruské federace nějaké peníze (ve formě daní třeba)? 
S ohledem na tu vlajku v záhlaví Zatrolených her by ta odpověď možná zajímala i další hráče. 
Děkuji za odpověď.

9.4.2023 11:31:17

To je ale bohužel otázka na Albi. Jakkoli bych byl rád, aby jejich odpověď zazněla i zde, tak si nejsem jistý, jestli si tuto diskuzi někdo z nich přečte.

Doporučím tedy obrátit se přímo na Albi.

Zároveň dodám, že tyto články podobně jako veškerý jiný obsah ZH tvoří aktivní uživatelé. My kontrolujeme faktičnost, pravopis, gramatiku apod., ale to, co se rozhodnou do článku zahrnout nebo nezahrnout a o čem vůbec napsat, je na nich. Čímž nepředjímám Tomokův postoj k této věci.

(A dále bych poznamenal, že někteří lidé tvrdí, že válka na Ukrajině trvá už od roku 2014. Samozřejmě s plným vědomím toho, že ukrajinská vlajka v našem záhlaví visí až od toho 24. 2. 2022.)

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

9.4.2023 21:19:02

Díky za odpověď, obrátím se tedy přímo na Albi,  zde bych to ukončil. Odpověď (pokud nějaká bude) pak zveřejním někde v  diskuzi  Obecně o hraní společenských her.

9.4.2023 21:29:29

Ahoj,

rád bych se k tématu vyjádřil za Albi. Vydavatelem hry je arménská společnost Red Cat Games. Nemáme žádné informace o propojení našich partnerů na Ruskou federaci. A to i včetně případných finančních toků. Albi, stejně jako ostatní firmy, vnímá současnou situaci ve světě a také tomu podřizuje výběr her k lokalizaci.

Děkujeme za váš zájem i za otázku. Ondra z Albi (Albion).

10.4.2023 21:41:54

Vybíráme z Bazaru

Mouthguard Challenge - Bláznivá výzva
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas