ALBI: Catan - Hra o Trůny česky

Autor: Wolfsen | 18.7.2017 | 5

Asi před dvěma týdny rozvířila internety zpráva Fantasy Flight Games o spojení licence Hry o trůny a Osadníků z Katanu. Dnes Albi zveřejnilo, že připravuje i české vydání.

Český název hry bude Catan - Hra o trůny: Noční hlídka a stát se Lordem velitelem právě Noční hlídky bude také cílem hráčů. Každý z nich bude představovat jednoho z bratří Hlídky aspirujících na tento post. Aby jej získali musí zvelebovat Dar a bránit Zeď před nájezdy Divokých.

Základem hry jsou - nikoli překvapivě - původní Osadníci z Katanu a částečně také rozšíření Města a rytíři. Podobně jako ve hře s tímto rozšířením budou hráči házet dvěma kostkami na výnosy surovin a jednou kostkou na postup Divokých z Mrazoklů směrem ke Zdi (místo pohybu pirátů). Figurku zloděje nahradí figurka Tormunda Obrozhouby, místo měst budou hráči stavět tvrze a místo rytířů budou posílat nové členy Hlídky na Zeď. Hra bude opět končit vítězstvím hráče, který jako první získá 10 vítězných bodů.

Ve hře ale přibydou také nové prvky - každý hráč začne s kartou jednoho hrdiny - starého medvěda Jeora Mormonta, Othella Yarwycka, Samwella Tarlyho nebo Bowena Marshe - podle počátečního pořadí a v průběhu hry je bude měnit za další hrdiny z nabídky.

   

 

Vlevo: vizualizace anglická krabice, vpravo: akční karty

Ani s postupem Divokých to není tak jednoduché jako s piráty - jednak nabírají na síle s každou postavenou osadou a tvrzí v Daru (protože je bohatství klekačů láká stále více). Divokých dotírajících na Zeď je navíc několik druhů. Vedle běžných bojovníků jsou mezi nimi lezci a obři. Útok Divokých je podobně jako útok priátů zastaven dostatečným počet strážných všech hráčů na Zdi, ale útočí-li obři, tak někteří méně odvážní bratři opustí své pozice a dezertují a proti neúnavným lezcům jsou dokonce i sebelepší strážní bezmocní.

   

Vlevo: směs komponent, vpravo: karty hrdinů

A neúspěch v bránění Zdi může znamenat alternativní konec hry - prorazí-li Divocí celkem třikrát do Sedmi království, okamžitě vítězí ten hráč, který má na Zdi nejvíce strážných, protože Hlídka již nemůže jmenování nového Lorda velitele déle odkládat.

Českého vydání se dočkáme do konce tohoto roku.

Oficiální oznámení hry na webu Fantasy Flight Games

Seznam připravovaných novinek v češtině

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Catan - Hra o Trůny česky
Pane jo. Příště by mohli vydat Voják Švejk v Catanu. :-)

19.7.2017 12:34:40

Dva hráči
Půjde hrát ve dvou hráčích?

19.7.2017 15:05:47

Dva hráči
FFG uvádí 3-4

19.7.2017 15:09:37

.
Je potreba konkurovat Carcassone: Star Wars

19.7.2017 16:32:19

Proč ne?
Poslední dobou mě tvorba FFG moc neoslovuje (furt jen samé sběratelské hry), ale tohle mi příjde v pohodě.

Pokud to bude hratelně dobré a v něčem trošku jiné než původní Catan, tak proč ne? Když už je původní Catan ohraný, tak furt lepší tohle než Monopoly...

19.7.2017 16:40:17

.
Nedávno jsem koupil sice obyčejnou verzi, ale tohle musím mít :D

20.7.2017 09:11:53

Catan + mesta
Da se to hrat jako obycejny catan?
Da se to hrat jako obycejny catan + mesta ?

Ten text k tomu trochu svadi tak me to zajima jestli je to vlastne 3 v 1 nebo ne.

20.7.2017 14:52:38

Vybíráme z Bazaru

Circadians: First Light Second Edition
Circadians: First Light Second Edition
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 4 hodiny

Offcanvas