ALBI: Albi Game Day 2019

Autor: Wolfsen | 4.5.2019 | 15

Dnes, tj. 4. 5. 2019 se v Městské knihovně v Praze konal třetí Albi Game Day.

Letos jsme se na něj vypravili oba dva redaktoři, tedy 1a2a3a4 a moje maličkost. Z vlaku cestou domů přinášíme shrnutí toho, co se tam dělo.

Pro mnohé byl hlavním tahákem jistě český Gloomhaven, který se na akci opravdu předváděl, prodával a vyhrával. Takže ano, Gloomhaven je v Česku.

Druhým hlavním tahákem bylo oznámení řady novinek, které můžete zhlédnout buď ze záznamu 1a2a3a4: 

Oznámení plánovaných novinek na Albi Game Day

nebo si jej můžete přečíst v mém trolografickém výčtu včetně několika málo doplnění, které padlo na pozdějším JOUOB.castu:

  • Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově - Záhada ztraceného města
    Kampaňové rozšíření pro Robinsona, které obsahuje podobnou knihu příběhů jako například This War of Mine.
    Očekávaný termín: do Vánoc 2019
  • Lepkouni
    Bláznivá postřehová hra s lepivým elastickým jazykem, kterým se hráči snaží polapit ten správný hmyz.
    Očekávaný termín: červen 2019
  • Yogi Guru
    Samostatně hratelné rozšíření párty hry Yogi. Přinese nové, náročnější úkoly a divoké karty, které více zapojí vaše protihráče.
    Očekávaný termín: neznámý, ale snad ještě letos.
  • Rozšíření pro Bang!
    Zatím oficiálně nepojmenované rozšíření (opravdu si nejsem jistý, zda Cesta na Západ je vážně myšlený návrh vzhledem k podtitulu Great Western Trail, nebo jen vtípek), na němž se - podobně jako při rozšíření Údolí stínů - budete moci podílet i vy. Karty pro něj navrhnou ale také čeští deskoherní autoři .opčík, Martin „aneken“ Hrabálek, dvojice Roman Hladík a Petr Mikša, Jiří „jiraman“ Mikolᚊtěpán Štefaník nebo Jan Vaněček.

    Formulář pro navrhování karet.

    Očekávaný termín: neznámý.
  • Duplik
    Kreslící párty hra. Hráči mají za úkol dle slovního popisu nakreslit komplikovanou scénu. Boduje ten, kdo zahrne větší množství dopředu neznámých požadovaných detailů.
    Očekávaný termín: hra byla uvedena na trh dnešním dnem.
  • Team3
    Známá trojice hluché, slepé a němé opice staví dům. Němá opice zná plán domu a pantomimicky jej předává hluché opici, která se ústně snaží navést opici slepou, která dům doopravdy staví.
    Hra bude dostupná ve dvou variantách s různými zadáními staveb a minirozšířeními.
    Očekávaný termín: září 2019.
  • Railroad Ink
    Kreslící filler, v němž je vaším úkolem podle hozených kostek nakreslit ideální síť silnic a železnic. Ideální je ta, která nejlépe splňuje řadu (pevně stanovených) úkolů.
    I tato hra bude dostupná ve dvou variantách, které se liší speciální variantou.
    Očekávaný termín: do 14 dnů.
  • #ProjektKoberec
    Tajemný teaser, o kterém Albíci původně nechtěli nic říct, ale ukrutný inkvizitor alladjex z nich nakonec něco vyždímal. Půjde o civilizační hru pro 1-4 hráče, komplexitou srovnatelnou se Scythe s DPC 1199 Kč. Ilustrace použité v teaseru (viz video) však vůbec neodrážejí finální podobu hry.
    Očekávaný termín: do Vánoc 2019.
  • Karak: Regent
    Rozšíření pro Karak, které přinese nové hrdiny, nepřátele i dílky a také možnost stát se Vládcem Karaku, ohledně níž autoři mlží.
    Očekávaný termín: podzim 2019.
  • Modulární plán pro Scythe
    Očekávaný termín: „jak rychle to jen půjde“
  • Rozšíření pro This War of Mine
    Podrobnosti zatím nejsou známé.
    Očekávaný termín: přelom let 2019/20
  • Tainted Grail: Pád Avalonu
    To nejopulentnější nakonec. Artušovsko-katastrofický námět, detailní plastové figurky, karetní mapa ne nepodobná té, ze 7th Continent, 100 000 slov příběhu, originální mechanismus řetězení karet. Co víc říct?
    Očekávaný termín: 2020

   

Vedle zcela nových oznámení došlo i na potvrzení a upřesnění dříve oznámených titulů. Během července bychom se měli dostat kampaňového rozšíření Vzestup Fenrise pro Scythe a také minirozšíření Nová setkání pro tutéž hru. Před rokem oznámený Siege Storm se již konečně blíží. Za zdržením prý stojí změna postoje jednoho z partnerů Awaken Realms a nutnost následné kampaně na Kickstarteru.
Albi má přesto se Siege Stormem velké plány. Na podzim hodlá s pomocí 133 klubů organizovaných v Albi klubu deskovkářů uspořádat celorepublikovou ligu, která by podle podtitulu Sezóna nula měla být jen začátkem déletrvající podpory hry.

      

Ve speciálním JOUOB.castu pak vedle výše zmíněných informací padly také drobné zajímavosti jako, že Albi chystá další české autorské hry. Jedná se ale vždy spíše o párty hry nebo kvízovky, nic velkého. Příkladem byla jmenována hra na motivy televizního pořadu Co na to Češi? Další drobnou zajímavostí byla zmínka, že Awaken Realms hru vytvářejí od ilustrací - teprve pak se rozhodují, zda to bude jednoduchá rodinná hra nebo epická řežba a začnou vytvářet mechanismy.

Vedle oznámení novinek a speciálního JOUOB.castu proběhl také turnaj v Siege Storm a Lepkounech, dlouho avizované klání ve vzpírání Gloomhavenu a diskuzní panel s autory her - Petrem „Zhan Shi“ Čáslavou (za tým CGE), Romanem Hladíkem, Martinem „anekenem“ Hrabálkem, Petrem Mikšou, Marcinem Świerkotem a Janem Vaněčkem. Já jsem dal trestuhodně přednost vzpírání Gloomhavenu před diskuzním panelem a 1a2a3a4 anglicky - jak byla diskuze vedena - nerozumí a tak z ní žádné perličky nevytáhnu.

Již jen krátce ke vzpírání Gloomhavenu. Krabice Gloomhavenu váží 9,7 kilogramů. V 1. semifinále borci vydrželi Gloomhaven držet nad hlavou 20 minut a následných 44 dřepů než zůsatli pouze dva postupující. Ve finále pak - po prořeknutí jednoho z favoritů, že dřepy spíš pomáhají - držel vítěz Gloomhaven na pevně napjatých pažích celých 25 minut, asi o minutu delé než třetí nejvytrvalejší. Za zmínku také stojí postřeh, že vítězila vytříbená technika a poctivá příprava nad svalovou hmotou.

Zbytek reportáže již jen fotograficky (omluvte, prosím, zoufalou kvalitu mých fotografií - ty kvalitnější jsou 1a2a3a4).

   

Volné hraní v předsálí

   

Gloomhaven - vlevo: na volném hraní, vpravo: livestream let's play Deskofobie

   

Vlevo: kurz barvení figurek, vpravo: panelová diskuze autorů her

            

Lepkouni - tři vlevo: JOUOB.cast hraje nejinfantilnější hru na akci a napadá novináře, dvě vpravo: turnaj

   

Turnaj v Siege Stormu, anglická verze

      

Vlevo: Duplik, dvě vpravo: Team3

   

Vzpírání, skupina A a B

   

Vzpírání, skupina C a D

   

Vzpírání, skupina E a F

   

Vzpírání, skupina G a 1. semifinále

   

Vzpírání, 2. semifinále a finále

Vítězi celková asi hodina držení Gloomhavenu nad hlavou nestačila a i po skončení soutěže bez vyzvání Gloomhaven zdvihal do nebes.

Seznam připravovaných novinek v češtině

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Rozšíření pro This War of Mine
Rozšíření pro This War of Mine ma byt koncom kora 2019 az zaciatok roka 2020, takze ziadny termin neznami :)

5.5.2019 02:27:40

Vďaka
... za rýchle zhrnutie. Grail aj Crusoe potešili

5.5.2019 08:35:48

Pochvala
Pochvala pro Albi, za super akci. Jen tak dál chlapci...
Klub stolních a deskových her Litomyšl

5.5.2019 09:30:23

.
Crusoooooe, thumbs up!

5.5.2019 12:41:10

#ProjektKoberec
V článku je chyba ohledně ceny Projektu Koberec, David říkal že DMOC 1999 Kč, nikoliv 1199 Kč. Takže to bude něco většího, viž. že tam budou figurky, pěkná grafika atd, civilizační hra, ale ne historická.

6.5.2019 12:49:19

ProjektKoberec
Mne tá tajomná kobercová hra pripadá, že by mohla byť nová civilizačná hra Jameyho Stegmaiera o ktorej v poslednej dobe dosť hovorí vo svojich videách.
Ak je tomu tak, teším sa moc!!!! :)
________________________________________________
autorka blogu o detských a rodinných hrách SpoluHratky.eu

6.5.2019 17:29:20

Vybíráme z Bazaru

Koupím Podmořská města
Koupím Podmořská města
Akt. cena: 1 Kč
Končí za: 12 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas